A Giessen Teszt kiértékelése

 

A következőkben a párkapcsolati diagnosztikában alkalmazható eljárást mutatjuk be - az egyes esetek kiértékelésére, illetve a tipológiai szemléletmódra helyezve a hangsúlyt. Most nem mélyedünk el például az anya/lánya vagy az apa/fia párdiagnosztikában, amely természetesen szintén lehetséges, noha hiányoznak a reprezentatív összehasonlítási értékek.

Az ideálképek lehetséges felhasználására, és az ön- és a másikról alkotott képekkel (ideális anya, emlékezeti anya) történő összehasonlítására is csak utalhatunk ehelyütt.

A manuális értékelést fogjuk végigkövetni, mert ezen keresztül érthető meg legkönnyebben a tesztapparátus működése.

Természetesen létezik a Giessen Tesztnek többféle számítógépes kiértékelő programja. A párértékelésre is alkalmas legfrissebb szoftver elérhető a Hogrefe Verlag-nál. A demo verzió letölthető, és megrendelhető a teljes változat is, mely kifejezetten felhasználóbarát elrendezésű, Windows alatt futó, egyszerűen kezelhető és bőséges tesztinformációkat szolgáltató program. A számítógépes kiértékelést azonban elsősorban annak érdemes használnia, aki néhány manuális értékeléssel már megfelelő rutint szerzett, és némi rálátása van a Giessen Tesztben rejlő lehetőségekre.

Nézzük tehát most a sablon segítségével zajló értékelési lépéseket.

Első lépesként tanácsos átlapozni a pártól kapott kérdőíveket, és még egyszer átnézni a jelöléseket. Amennyiben dupla jelöléssel találkozunk, akkor a középértékhez közelebb állót vesszük figyelembe, ha pedig mégis kimaradt egy jelölés, akkor az értékelésnél következetesen a négyes skálaértéket számítjuk, mert minden esetben ez jelöli a semleges (nulla) válaszokat.

Ha több mint hat hiányzó vagy dupla jelölés van, akkor legfeljebb az egyes itemek értékelhetők, ha a teszt egésze már nem, ebben az esetben a profillap kitöltéséről le kell mondanunk.

A tesztcsomagban mind a hat skálához tartozik egy-egy értékelő sablon, melyeket a kérdőívre helyezve az adott skálákhoz kapcsolódó minden egyes item pontértékét leolvashatjuk. Aki könnyen képes számokat fejben tartani illetve összeadni, az egyenesen a profillapra jelölheti a hat-hat itemre vonatkozó pontok összegét. Mi magunk ehhez a profillap szélét használtuk, de rendesebb pszichológusok természetesen külön lapot is igénybe vehetnek a célra.

(A számítógépes program természetesen mindezt a számolást elvégzi, a kimenet tartalmazza az eredmény-táblázatban minden skálára vonatkozóan a sor- és standard-értékeket, egy tesztprofilt, egy - a standardértékek kritikus különbségeit tartalmazó - táblázatot, és a vizsgált személyek adatainak tesztprotokollját.)

 

Ábra: A Giessen Teszt proflillapja

 

A manuális kiértékelésnél azért előnyös a profillap használata, mert az grafikailag is megjeleníti a nyers értékeket. A profillap alkalmas az alapadatok feltüntetésére, tartalmazza a Giessen Teszt standard skáláit, valamint a Null-válaszok és az Extrém válaszok skálákat.

A profillapon az első hat skála pontjainak távolsága azért arányos, mert itt lineáris transzformációkkal dolgoztak. Az N (null-válaszok) skálán és az E (extrém válaszok) skálán nem arányosak a ponttávolságok, mert a skálák kalibrálása egyéb transzformációk segítéségével történt. A tesztelt személy pontjainak megfelelő értéket értelemszerűen karikázzuk be, vagy ikszeljük a megfelelő helyen, azután kössük össze az egymás alatti skálák pontjait.

Tehát a nyers értékeket a sablonok által adott pontértékek szolgáltatják, a pontértékeket itemenként adjuk össze és skálánként jelöljük a profilon.

A profil felső részén jelölve vannak a százalékos értékek illetve a T értékek, amelyek fontos szempontokat adnak majd az interpretációs munkához. Az N skála értékeit úgy kapjuk meg, hogy a kitöltött kérdőíven egyszerűen összeszámoljuk a középértékre jelölt válaszok, azaz a nulla válaszok számát. Az E skála pontjait szintén megszámlálhatjuk a kérdőíven: ide a szélső értékű válaszok számítanak, azok tehát, amelyek esetén a tesztelt személy - akár bal, akár jobb oldalon - 3-as értéket jelölt meg.

Mivel mindegyik partner (házastárs) megítéli saját magát és a másikat is a Giessen Teszt 40 pontja alapján, így minden (házas)párra a következő négy képet kapjuk meg:

FF = a férfi önképe,

NN = a nő önképe,

FN = a férfi ítélete a nőről,

NF = a nő ítélete a férfiról.

Ennek megfelelően érdemes elsőként külön profillapot használni az egyes személyek eredményeinek felrajzolásához, és csak ezután összesíteni, azaz egyetlen lapra felrajzolni a négy profilt. Ez nagyban segíti az értelmezési munkát, ahogyan az is, ha a profilokat különféle színekkel jelöljük.

Ebben az anyagban mi következetesen az alábbi jelöléseket fogjuk használni:

FF = a férfi önképe: kék vonal,

NN = a nő önképe: piros vonal,

FN = a férfi ítélete a nőről: narancs színű vonal;

NF = a nő ítélete a férfiról: zöld vonal.

 
<< GT felvétele
Az eredmények interpretációja >>
> Részletes tartalomjegyzék <