A Szubjektív Családkép teszt felvétele

 

A teszt alkalmazásának lépéseit (felvételét, kiértékelését, értelmezését) az alábbiakban egy konkrét példán keresztül mutatjuk be. A tesztet az első interjú befejezése után célszerű felvenni, mondván, hogy sikerült átfogó és objektív képet alkotni a családról, most már ideje néhány szubjektív szempontot is felmérni.

Esetünkben a Pintér családdal folytattunk hosszas beszélgetést. Elmondták, aggódnak Marci fiuk miatt, aki rosszul tanul, lop, csal, hazudik. Diána, az édesanyja, egyszer már odáig ragadtatta magát hogy egy hosszúnyelű cipőkanállal ütötte, ahol érte. Kiderült, Marcinak lemerült a telefonja, ezért nem tudott hazaszólni, hogy lekéste a buszt és később ér haza. Erre Diána sírva ölelgette, ami Gábor, az édesapa szerint "fals". Gábor rendszeresen és következetesen elveri vagy bünteti Marcit. Legutóbb azért, mert vett egy lopott telefont, és azt a táskájában rejtegette. Azelőtt azért, mert megtalált a szekrényben egy pohár kakaót, amit Marci hetekkel azelőtt rejtett oda és megfeledkezett róla. Marci 15 éves, "bezzeg" a nővére, Rita panaszkodott az "újabb bűzre", ez vezette nyomra a szülőket. Rita arról is beszámolt, hogy Marci "leskelődik", például a naplóját is elolvasta, nem hagyja őket békén, ha eljönnek a barátnői, és "nyalizik" az ő osztályába járó fiúknak. Kissé sírós hangon arra is utalt, hogy "eleget volt ő már maciovis bébiszitter", ha annyit akarnak melózni az szülei, hogy még pszichológusra is fussa nekik, akkor fizessék ki őt is, amikor a "dinka öccsére" vigyáz.

Itt mutatkozik meg legjobban a Szubjektív Családkép azon korlátja, hogy háromnál több személy esetében információs robbanás következik be. Ha ugyanis a Ritával felvett kérdőív adatait is használtuk volna, akkor már rendkívül nehezen áttekinthető adathalmazhoz jutottunk volna. Másfelől természetesen magának a diagnosztikának is vannak határai, hiszen ha már teljes rendszert szeretnénk látni, akkor legelsősorban Gézával, Marci apai nagybátyjával kellett volna felvenni a tesztet, mert a család egyöntetű véleménye szerint ő áll legközelebb Marcihoz. Sokat vannak együtt tanulás, horgászás vagy sport ürügyén. Van ideje Gézának, mert elvált és csak rendszertelenül dolgozik. Mint a tücsök. Gábor szerint nem is szabadna összeereszteni őket, de Diána úgy vélte, jobb, mint az a társaság, amelyik "telefonokat lopkod" és "orgazdává tette" Marcit. Diána egyébként jogi végzettségű, a magánszférában dolgozik, de így is munkához tudja segíteni Gábort, aki végrehajtó. Vidéken élnek, a városban gyakorlatilag mindenki ismeri a családot, ezért is különösen kínos lenne, ha kipattanna valami "ügy".

Amikor a Szubjektív Családkép kitöltését kértük, mondván, sikerült átfogó és objektív képet alkotni a családról, most már ideje, hogy megismerjük egyéni véleményüket a családról, akkor Diána vonakodva visszakérdezett, miféle tesztről van szó. Elmondtuk, hogy egy "szoft" eljárás, mindössze hat kérdés, Magyarországon még nem használják. Azt mutatja, ki hogyan éli meg saját családját, mert hát mindenkinek más a véleménye róla.

Elmondtuk, azt szeretnénk, ha egyénileg töltenék ki a tesztet, és a zavartalanság érdekében a legjobb külön-külön helyiségben. Erre Diána kiküldte a többieket és azt mondta, először ő tölti ki, és ha úgy ítéli meg, akkor egyezik bele, hogy Gábor és a gyerekek is kitöltsék.

 
<< Az SFB alkalmazási lehetőségei
Az teszt értékelése >>
> Részletes tartalomjegyzék <